Artikel 430a

Hier vind je alle nieuwsberichten m.b.t. inmijnblootje.nl
Gesloten
Gebruikersavatar
admin

Administrator
Berichten: 100
Lid geworden op: 06 januari 2023
Woonplaats: Home sweet home :)
Leeftijd: 36
Status: Offline

Artikel 430a

#1

Bericht door admin »

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN Open & Bloot tot stand is gekomen.

ARTIKEL 430A

“Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar-verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.”

Wetboek van Strafrecht

In andere woorden
Je mag in de openbare ruimte dus bloot zijn op een officieel door de gemeente aangewezen plek, wat over het algemeen neerkomt op een naaktstrand, of op een andere geschikte plek binnen de gemeente. Hier volgt ook uit dat gemeentes wel plekken voor naaktrecreatie kunnen aanwijzen, maar naaktrecreatie niet kunnen verbieden. Uiteraard moet de plek dan wel “geschikt” zijn. Het is uiteindelijk aan de rechter hierover uitspraak te doen als handhaver en recreant over de geschiktheid van de locatie van mening verschillen.

GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND
Hoewel veruit de meeste blote strandbezoekers kiezen voor een bekend strand, kan je in principe dus zelf bepalen of een plek geschikt is om bloot te zonnen of een boekje te lezen. Of om bloot te wandelen (want hierover is sinds 2016 ook jurisprudentie).

Enkele tips bij het bepalen van een geschikte plek zijn:
  • Bedenk of de plek, het tijdstip of de weersomstandigheden logisch zijn om bloot te gaan.
  • Als je je afvraagt of een locatie geschikt is, check dan even of er al meerdere mensen bloot recreëren. Vaak is dit een goede graadmeter!
  • Sommige mensen vinden het fijn om ongekleed te wandelen, Doe dit alleen als er geen geklede mensen in de buurt zijn en sla wat om als je toch anderen tegenkomt.
  • Het helpt als je met meerderen bent. Recentelijk is een alleengaande wandelaar niet bekeurd volgens artikel 430a WvS, maar volgens artikel 239 WvS (zedenmisdrijven). NFN probeert momenteel helderheid te krijgen op grond waarvan dit is gebeurd.
TOPLESS ZONNEN, MAG DAT?
Wat veel mensen niet weten is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dat verbiedt. Anders zouden mannen immers ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen!

Soms krijg je als topless zonnende vrouw te horen dat je maar op het naaktstrand moet gaan liggen. Dit klopt natuurlijk niet! Het naaktstrand is er in principe voor – zoals de naam al doet vermoeden- náákte zonners. Op een naaktstrand mag je dus zonnen zonder topje én broekje. Op een ‘textielstrand’ zoals wij ze graag noemen, mag je gewoon zonder topje zonnen. Geen enkel probleem! Hiermee laat je meteen zien dat je lijf er gewoon mag zijn en niet bedekt hoeft te worden. Wedden, dat het anderen ook aan het denken zet en misschien jouw voorbeeld wel wordt opgevolgd…
Bijlagen
iStock-509435590_.jpg


Naakte groetjes,

Admin
inmijnblootje.nl

Gesloten